PDF-Filer

Samora nr 4 2017

Leder av gjesteredaktør Jeaninne Masika Lukusa:

Jeg er ikke sint. Bare veldig, veldig skuffet

Den eneste gjenværende supermakten, USA, mestret for litt over ett år siden å stemme frem en president som tror at miljøproblemer er en myte. Etter at Trump tok over, har vondt gått over til mye, mye verre. Han finner stadig nye metoder å provosere på, senest ved å erklære Jerusalem som Israels hovedstad.

Atomkrig virker enda nærmere nå som mannen har 140 tegn til rådighet for å tvitre fram nasjonalistisk propaganda og hets.

«Risikoen (for en atomkrig) er nesten like høy som under den kalde krigen på 1950-tallet» ytrer blant annet 15 vinnere av Nobels fredspris. De stiller dermed dommedagsklokka så nærme midnatt at Askepott nesten ikke rekker å ta med seg noen av skoene.

Og mens moder jords hetetokter fornektes, og elefanten i rommet nesten blir kvalt av atomvåpensproduksjonsutslipp, (et ord, like langt som dette året har virket) har vi fått kjennskap til det negative utfallet av den arabiske vår. En vår som blant annet førte til at Gaddafi, Libyas president, ble drept. Noe som først fikk demokratiets forkjempere til å danse i gatene.

I høst har det derimot vist seg at når katten er borte, danser musene på bordet bare en kort stund, før mennene selges som slaver på markedet. I bokstavelig, og dessverre ikke metaforisk, forstand. For etter at nasjonen ble forlatt uten leder, blir mennesker i dag auksjonert bort som gammelt arvegods. De grusomme bildene av den umenneskelige behandlingen av afrikanske menn blir knipset og delt på splitter nye iPhone 8 som koster mer enn noens mann. Noens far. Noens bror. Noens sønn.

Kommer noen til å gjøre noe? Annet enn å dele innlegget med de grusomme bildene? Det lurer jeg på, mens jeg ironisk nok trykker «liker» hver gang jeg scroller forbi andre som også delte innlegget med de grusomme bildene.

Misforstå meg rett. Jeg sier ikke at hele verden er dømt over og ut.

Det er jo noen lysglimt innimellom. Lysglimt som Zeshan Shakar’s roman, den 23 årige entreprenør Jankeh Njie Jamanca’s inspirerende historie og Barth Niava’s standhaftighet med fremming av kunst og kultur fra Afrika.

Faktisk er det at du holder årets siste utgave av Samora, prydet med Ainehi Edoro, også et lysglimt, dog med en bismak.

For tenk det, at vi nå, på tampen av 2017, 38 år etter at det første nummeret av Samora kom ut, fortsatt må kjempe SAmmen MOt RAsisme.

Så det er kanskje ikke så rart at jeg da, trass i at jeg ikke er typen som bare ser hullene i gulosten, ikke blir sint, bare veldig, veldig skuffet. For nå har det jaggu meg vært mer hull enn gulost!

Samora nr 3 2017

Leder av gjesteredaktør Jeaninne Masika Lukusa:

Vent med å forvent

Det kan virke som om forventingene kun blir uttalt når de ikke møtes.

Der sitter (eller står) du med den nyeste utgaven av Samora og hviler øynene på disse ordene og forventer noe. Jeg er litt usikker på hva, men jeg er sikker på at det er noe du forventer. En forventing som, hvis den ikke blir formidlet nøye nok, ikke kommer til å oppfylles. Jeg tør påstå at dette er roten til mange av våre utfordringer i dag; uutalte forventinger som ikke blir møtt. Kanskje nettopp fordi de er akkurat det; uuttalt.

Forventninger knyttet til et begrep eller en rolle som alle og ingen har definisjonsmakt over, er noe av det som går igjen i denne utgaven av magasinet. Hva forventes det egentlig av en som er ordentlig integrert? Er Sylvi, med sin mangel på list ordentlig integrert? Er du integrert fordi du går i lusekofte og nynner på Kari Bremnes?

Er det greit å gå med joggesko til bunaden? Er man nesten norsk, hvis man kan språket godt nok til å oppfatte Sylvi Listhaug som rasist? Eller er man nesten norsk først når man ser Hva vil folk si og ikke har noe svar?

«Det er ett eller annet nordmenn vil at vi skal gjøre for å bli skikkelig integrert, men de sier aldri hva det er» sies det i Thomas Hylland Eriksens sak «Hvem og hva er norsk i det 21. århundre». Vi har viet 12 sider til å forsøke å uttale disse forventingene. For hva vet vel jeg, eller du, egentlig om forventinger, annet enn at de sjeldent blir møtt? For vi vet ikke hva vi forventer at Siv Jensen skal kle seg ut som. Men noen forventer kanskje ikke at hun skal bruke en forflatet versjon av drakten til en urbefolkning som har vært undertrykt, som kostyme. På den annen side, hvorfor forventes det at hun ser på dette som kulturell appropriasjon, i stedet for å bare se på det som et fiffig og artig påfunn fra landets finansminister?

Og sånn kunne jeg ha holdt på helt til Donald Trumps svigersønn løser konflikten i Midtøsten, men jeg har andres uuttalte forventinger å ikke møte. Og du har et nummer å lese.

Samora nr 2 2017

Leder av Selma Benmalek og Endre Dalen (redaktører)

Samora i Pakistan: Et berikende møte

Skjebnen ville det slik at Samora skulle bli sendt til trykking sent på kvelden 14. august 2017. Datoen markerer syttiårsdagen for det britiske koloniveldets kollaps i India - og dermed Pakistans inntreden på verdensarenaen. På tross av sin korte historie har landet gjennomgått omveltninger og uro og dessuten vært konfrontert med press fra resten av verden.

I fjor besøkte Samora Pakistan med det formål å lage et temanummer om landet. I løpet av syv dager opplevde Samora Karachis kjøpesentre, Lahores halsbrekkende trafikk og Islamabads beste utsikt. Det var altfor kort tid til å få dypere innsikt i det mangfoldige landet. På de følgende sidene kan du lese om inntrykkene fra Pakistan og noen av de fargerike personlighetene Samora møtte.

Samoras viktigste oppdrag var å følge jazzmusikeren Bugge Wesseltoft som sammen med Melafestivalen initierte prosjektet Creating Horizons. Mela arrangerte tre konserter med lokale talenter såvel som pakistanske superstjerner. Sammen med musikere av alle kalibre og fra alle sjangre – fra rock, pop og rap til klassisk sørasiatisk musikk, åpnet Bugge senere på året Melafestivalen 2016 med det samme prosjektet.

Møter med mennesker Samora møtte også mange andre kunstnere i Pakistan. Noen av dem er intervjuet i dette Samora, blant annet electronica-kollektivet Forever South som i fjor lanserte albumet Karachi Files sammen med likesinnede fra Tyskland og Maldivene. Vi intervjuet rapper, skuespiller og stand-up-komiker Ali Gul Pir som pryder Samoras forside. Sami-ur-Rahman er en av Pakistans beste fotografer, og i Lahore fikk vi høre hvordan han begynte å fotografere og hvordan han senere ble kunstfotograf.

I tillegg har Samora møtt kunstnere fra Pakistan som har vært på besøk i Norge. Skuespilleren Samina Peerzada som i hjemlandet har spilt Ibsens Nora i Et Dukkehjem, og Naiza Khan, en av Pakistans fremste samtidskunstnere, som snakker om alt fra feminine former via urbane landskap til delingen av India i 1947.

Et historisk snapshot fra året 1947 Hva skjedde egentlig for sytti år siden? Tariq Ali forteller om hvordan Pakistan ble til som nasjon og hvilke konsekvenser delingen av India fikk på begge sider av den nye grensen. Det var «the partition» som var hovedtemaet på Karachi Literature Festival som Samora besøkte. I år ble festivalen for første gang arrangert utenfor

Pakistans grenser, nærmere bestemt Southbank Centre i London. Forfattere, musikere, historikere etc. deltok i blant annet samtaler og konserter. Som vi alle er klar over, har London som by gjennomlevd noen smertefulle måneder. Mange menneskeliv har gått tapt på de mest tragiske måter, og mørke krefter har truet enhet og samhørighet i metropolen. Ordskiftet har blitt skarpere og mer polarisert.

Ingen vikeplikt for nazister Den tilspissede stemningen merkes også i Norge. Med agurktiden bak oss og valgkampen så vidt i gang, kaver nordmenn seg gjennom utrivelige overskrifter og bråkete TV- og radiodebatter. Tonen er blitt kvassere, og ufine personangrep har blitt daglig kost.

I Kristiansand marsjerte tidligere denne måneden den nynazistiske grupperingen «Den nordiske motstandsbevegelsen» i gatene. Politiet lot demonstra-sjonen fortsette på tross av at det ikke var søkt om tillatelse til å marsjere.

En mann valgte å se nynazistene i øynene og stilte seg foran demonstrasjonstoget. Etter først å bli slått til av nynazistene, ble han pågrepet av politiet og ført bort i håndjern. Den mye omtalte demonstranten har abonnert på Samora i en årrekke. Hans navn er Ole Tellefsen og han er filmregissør, forfatter, skuespiller og musiker. I Samora kan du lese hans egen historie om hvordan han som fredelig motdemonstrant opplevde å bli arrestert mens nynazistene fikk fortsette markeringen.

Samora nr 1 2017

Leder av Endre Dalen:

Norskhet i utvikling

Antirasistisk Senters nye nettside, Antirasistisk.no, ble lansert på Kulturhuset med debatt og presentasjon 21. mars, selveste FNs internasjonale dag mot rasisme. – Nettsiden skal være en plattform for antirasistisk arbeid, sier Ervin Kohn i sin presentasjon av kvelden.

Det har vært en mangel på nettsider med en tydelig antirasistisk profil og Samora.no har lenge vært blant de få aktørene på feltet. Vi kan også bekrefte at pågangen er stor for å få publisert saker i Samora, unge som gamle, alle kjønn og legninger, såvel som svarte og hvite vil gjerne skrive. Det er gledelig hvis Antirasistisk.no kan utvide synsfeltet og forhåpentligvis endre tonen i den offentlige debatten på sikt.

Hvordan blir man norsk? På Kulturhuset hadde over 100 personer møtt opp til lanseringen av nettsiden. Thomas Hylland Eriksens innledning, spøkefullt omtalt som en monolog, tok for seg hva som gjør en norsk, og hvordan «utlendinger» kan bli mer norske: «Ofte spør folk i Groruddalen, særlig ungdom og unge voksne: “Det er ett eller annet nordmennene vil at vi skal gjøre for å bli skikkelig integrert, men de sier aldri hva det er.» Til dette svarer Hylland Eriksen: «Herregud, har du ikke skjønt det? Du må gå på ski. Da forsvinner både hudfarge, religion og aksent. Og det sier jeg bare delvis som en spøk.»

Etter Hylland Eriksens innledning fulgte blant annet en debatt med et uvanlig blandet panel. I debatten med Nora Mehsen, Cathrine Sandnes, Mohamed Abdi, Khamshajiny Gunaratnam og Torbjørn Røe Isaksen var temaet også «norskhet». Kadafi Zaman var ordstyrer og ledet debatten gjennom norske verdier, innvandring, julefeiring, integrering og «whitesplaining» som Cathrine Sandnes kalte Røe Isaksens forsøk på å gjøre seg forstått.

Multikulturens brød Myndighetene bør heller jobbe for at mennesker på tvers av landegrenser, språk og kulturer lærer om hverandre, enn å snakke om «multikulturalismens død», som Røe Isaksen nylig har gjort. På den måten kan man virkelig inkludere den norske kulturarven i verdenssamfunnet.

Som Stein Lillevolden skriver i dette Samora om den samme Røe Isaksens forslag om å opprette en norsk kulturkanon: «En regjering som med alle midler motarbeider alt som minner om minoriteters identitetsmarkører, mener nå det er viktig å lage en identitetspolitikk for majoritetsbefolkningen. Med like perspektivløs maktfullkommenhet som Donald Trump, skal det bygges murer om landets rikdom – men kall det for all del kulturell rikdom – så det ikke høres ut som en gnien onkel Skrue på toppen av oljepengebingen.»

Norsk 2.0 På spørsmål fra Kadafi Zaman om hvordan han definerer sin norskhet, svarte Mohamed Abdi kvikt at «den er under utvikling». Det gjelder nok for mange, og ikke bare norsk-somaliere og norsk-pakistanere. Samora nr 1 2017Uansett hva slags bakgrunn menneskene som bor i Norge har, gjør vår migrasjon ut og inn av landet, et stadig mer globalisert kultur- og medielandskap og vennskap på tvers av etnisitet at det å være norsk kan og bør være noe annet i dag enn før.

Samora nr 4 2016

Leder av gjesteredaktør Jeaninne Masika Lukusa:

Når nordmenn er normen

Velkommen til Norge! Verdens beste land å bo i. Så lenge du er født med ski i garasjen, tråkker i salaten, har en bestemor på et gamlehjem i Bodø, og for all del ikke har hijab på hodet. Velkommen til Norge. Her kan DU føle deg som hjemme, men ikke lenge nok til at du får glemme at du egentlig ikke er herfra. Ja, for hvor er du egentlig ifra?

Du er jo så eksotisk! La meg ta på håret ditt! Det er jo ikke rasistisk ment, du burde heller ta det pent. Å… ikke vær så hårsår! Har du ikke lært noen ting i alle disse år? Integrering er jo skikkelig på moten, selv om den ikke bare tråkker dine verdier på tærne, men på hele foten. Ja det er jo synd for dem som har fødested annetsteds enn i Lofoten. Men man kan ikke ta deres ord for god fisk, der de går rundt i sånn svart, heldekkende, gotisk antrekk. Det er ikke bare kvinneundertrykkende, det er jo nesten på grensa til frekt. At de våger å være seg selv til de grader at en skulle tro, at janteloven hadde dratt dit selv peppern ikke kan gro.

Misforstå meg rett, altså, det er ikke det at det ikke er godt med børek, men trenges det å gnåles sånn om flerkultur, stadig vekk? Og nå er enda en bygning viet til sånne flerkulturelle og mangfoldige ting. To millioner fra den norske regjering? Disse folka koster jaggu meg ikke bare skjorta, men hele garderoben!

Vi skal nok klare å beholde roen, Olje-Norge er jo tross alt fredsnasjonen, spør hvem som helst. Bortsett fra Afghanistan, Irak og kanskje ikke Syria, men stort sett da. Og hallo, vi er i hvert fall ikke USA. Så hylekoret får akkompagneres av muezzinen som roper ut til bønn, og den myrdede guttungen Jakob Abdullahi Hassan var jo også noens sønn. Dog har nok nettroll som Pegida Innland og Partiet Demokratene sørget for at familien ikke fikk sørget nok, før de kalte ham for jihadyngel og fremtidig terrorist.

Klart at det er trist. At noen nordmenn velger å bruke ytringsfriheten sin på å være rasist. Klart at det er trist. At det finnes nordmenn som sitter trygt i borettslaget, med gresset ganske grønt i sin egen hage, og peker bort på asylmottaksblokka, og sier, det er sørgelig stakkars dem! Men trykker «like» når Sylvi Listhaug vil sende dem hjem, og skylder på at blokka står i veien for solsiden. Klart at det er trist. At det finnes nordmenn som ikke forstår at andre nordmenn kan få gnagsår i sjela når de blir omtalt som «eksotisk», selv om det er aldri så velment.  Klart at det er trist. At noen nordmenn stempler andre nordmenn med «fødested ukjent». Klart at det er trist. At integreringen ikke lager plass til elefanten i rommet sitt flytte-lass av en kultur verdig nok til å opptegnes i et rødt pass. At ikke alle allerede vet det, er trist. Men la meg si det først som sist:

Nordmenn er normen når man inkluderer hver nordmann.

Den med bikini og den med burkini. Den som yter og den som syter. Den som tåler så inderlig vel, og den som ikke skjønner at det finnes urett, selv om den ikke rammer dem selv. Den som leser Samora, og den som er likeglad. Men jeg må bare få sagt det: Det er klart at det er trist at vi enda ikke er et samfunn som fullt og helt står SAmmen MOt RAsisme.