Lansering + debatt: Antirasismen opp fra dvalen

 

Bevegelsen Black Lives Matter har fått folk over hele verden til å ta til gatene for å vise sin motstand mot rasisme. Sosiale medier bobler over av diskusjoner og svarte forfattere opplever en økende interesse. Hvordan skal vi gjøre engasjementet om til handling?

Etter politidrapet på George Floyd begynte den høylytte protesten mot strukturell rasisme, hverdagsrasisme og statlig vold. Protestene spredte seg fort til hele verden og i Oslo alene samlet 15 000 seg foran Stortinget for å demonstrere mot rasisme.

Plutselig snakker folk om sine opplevelser med rasisme, mediene setter temaet på dagsorden og hvite blir bevisste om sine privilegier. Samtidig er det nå flere som påstår at det ikke finnes rasisme i samfunnet. Hva skal til for å skape systematiske endringer?

Melahuset og Samora Forum inviterer til debatt om det økte fokuset på rasisme og antirasisme.

Poet, skribent og skuespiller Rim Ghebremariam kommer for å fremføre poesi av den somaliske dikteren Warsan Shire. Ghebremariam har anmeldt Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversens gjendiktning Shires «Eg lærer mor mi å føde» i den nyeste utgaven Samora Forum.

I panelet:

Camille Oneida Charles – pedagog, skribent og konsulent på Deichman bibliotek på Holmlia
Nora Warholm Essahli – sosiologistudent og skribent
Anita Rathore – nestleder i OMOD
Khalid Salimi – direktør Melahuset og Melafestivalen, ansvarlig redaktør Samora Forum og en av grunnleggerne av Antirasistisk senter.

Moderator: Kadafi Zaman (TV2)

Debatten er en del av lanseringen av den nyeste utgaven av Samora Forum som i denne utgaven utforsker nye perspektiver og nyanser av antirasisme, migrasjon og kulturpolitikk.

Her kan du se hele debatten