Samora nr 2 2017
Leder av Selma Benmalek og Endre Dalen (redaktører)
Samora i Pakistan: Et berikende møte
Skjebnen ville det slik at Samora skulle bli sendt til trykking sent på kvelden 14. august 2017. Datoen markerer syttiårsdagen for det britiske koloniveldets kollaps i India – og dermed Pakistans inntreden på verdensarenaen. På tross av sin korte historie har landet gjennomgått omveltninger og uro og dessuten vært konfrontert med press fra resten av verden.
I fjor besøkte Samora Pakistan med det formål å lage et temanummer om landet. I løpet av syv dager opplevde Samora Karachis kjøpesentre, Lahores halsbrekkende trafikk og Islamabads beste utsikt. Det var altfor kort tid til å få dypere innsikt i det mangfoldige landet. På de følgende sidene kan du lese om inntrykkene fra Pakistan og noen av de fargerike personlighetene Samora møtte.
Samoras viktigste oppdrag var å følge jazzmusikeren Bugge Wesseltoft som sammen med Melafestivalen initierte prosjektet Creating Horizons. Mela arrangerte tre konserter med lokale talenter såvel som pakistanske superstjerner. Sammen med musikere av alle kalibre og fra alle sjangre – fra rock, pop og rap til klassisk sørasiatisk musikk, åpnet Bugge senere på året Melafestivalen 2016 med det samme prosjektet.
Møter med mennesker
Samora møtte også mange andre kunstnere i Pakistan. Noen av dem er intervjuet i dette Samora, blant annet electronica-kollektivet Forever South som i fjor lanserte albumet Karachi Files sammen med likesinnede fra Tyskland og Maldivene. Vi intervjuet rapper, skuespiller og stand-up-komiker Ali Gul Pir som pryder Samoras forside. Sami-ur-Rahman er en av Pakistans beste fotografer, og i Lahore fikk vi høre hvordan han begynte å fotografere og hvordan han senere ble kunstfotograf.
I tillegg har Samora møtt kunstnere fra Pakistan som har vært på besøk i Norge. Skuespilleren Samina Peerzada som i hjemlandet har spilt Ibsens Nora i Et Dukkehjem, og Naiza Khan, en av Pakistans fremste samtidskunstnere, som snakker om alt fra feminine former via urbane landskap til delingen av India i 1947.
Et historisk snapshot fra året 1947 Hva skjedde egentlig for sytti år siden? Tariq Ali forteller om hvordan Pakistan ble til som nasjon og hvilke konsekvenser delingen av India fikk på begge sider av den nye grensen. Det var «the partition» som var hovedtemaet på Karachi Literature Festival som Samora besøkte. I år ble festivalen for første gang arrangert utenfor
Pakistans grenser, nærmere bestemt Southbank Centre i London. Forfattere, musikere, historikere etc. deltok i blant annet samtaler og konserter. Som vi alle er klar over, har London som by gjennomlevd noen smertefulle måneder. Mange menneskeliv har gått tapt på de mest tragiske måter, og mørke krefter har truet enhet og samhørighet i metropolen. Ordskiftet har blitt skarpere og mer polarisert.
Ingen vikeplikt for nazister
Den tilspissede stemningen merkes også i Norge. Med agurktiden bak oss og valgkampen så vidt i gang, kaver nordmenn seg gjennom utrivelige overskrifter og bråkete TV- og radiodebatter. Tonen er blitt kvassere, og ufine personangrep har blitt daglig kost.
I Kristiansand marsjerte tidligere denne måneden den nynazistiske grupperingen «Den nordiske motstandsbevegelsen» i gatene. Politiet lot demonstra-sjonen fortsette på tross av at det ikke var søkt om tillatelse til å marsjere.
En mann valgte å se nynazistene i øynene og stilte seg foran demonstrasjonstoget. Etter først å bli slått til av nynazistene, ble han pågrepet av politiet og ført bort i håndjern. Den mye omtalte demonstranten har abonnert på Samora i en årrekke. Hans navn er Ole Tellefsen og han er filmregissør, forfatter, skuespiller og musiker. I Samora kan du lese hans egen historie om hvordan han som fredelig motdemonstrant opplevde å bli arrestert mens nynazistene fikk fortsette markeringen.