,

Hvor ville vi vært uten aktivismen?


Velkommen til Samora Forums og Melahusets 1.mai-frokost:

Hvor ville vi vært uten aktivismen?

Mennesker i hvite laken som sperrer inngangen til Stortinget, sit-ins på Oslo S, aksjonister med blodige bylter i armene foran NRK, og demonstranter som hindrer statsminister Jonas Gahr Støre å komme inn på Arbeiderpartiet sitt landsmøte.

De siste seks månedene har Palestinaaktivister gjennomført flere fredelige aksjoner og demonstrasjoner for å rette oppmerksomheten mot dem som skjer på Gaza, de har mobilisert for bredere støtte og jobber daglig for å stille politikere og næringslivet til ansvar.

Aktivisme er en viktig del av den demokratiske prosessen og en motvekt til maktkonsentrasjon og urettferdighet i samfunnet. Aktivistene er stemmene som blir sett og hørt, de blir veldig ofte avvist, men samtidig blir de veldig sjeldent ignorert. Hvilken rolle spiller aktivister, og hvilke former for aktivisme finnes det? Hvordan er det å være aktivist i dag? Og hvilke resultater gir egentlig aktivismen?

På 1. mai blir det en samtale med Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen, Rana Issa, kunstnerisk leder i Masahat og Noziswe Baqwa, artist og aktivist, om viktighet og status for aktivismen.

 


Ønsker du å være med på årets 1. mai-frokost på Melahuset?

Vennligst meld deg på via e-post huset@mela.no innen søndag 28. april.

 


Program for dagen:

  • Kl. 10:00: Vi åpner dørene og serverer frokost
  • Kl. 10:30: Samtale med Line Khateeb, Rana Issa og Noziswe Baqwa
  • Kl. 11:30: Arrangement slutt

I år er det 45 år siden den første utgaven av tidsskriftet Immigranten, det første tidsskriftet i Norden som skrev om forskjellige aspekter ved migrasjon, situasjonen for minoriteter, rasisme og kulturelt mangfold, kom ut. Tidsskriftet ble gitt ut av Immigranten-kollektivet som igjen var en gruppe aktivister som ønsket om å utfordre den økende fiendtligheten og rasismen i samfunnet. Immigranten eksisterer fortsatt, men er i dag kjent som Samora Forum. Melahuset er en arena som jobber for å øke kunnskapen om og kjennskapen til kunst- og kulturuttrykk som har kommet til Norge gjennom migrasjon og har blitt et tilholdssted for forskjellige Oslobaserte kunstnere og aktivister. Siden krigen brøt ut på Gaza har Melahuset også vært en arena for ulike foredrag, panelsamtaler og verksteder.