Grensene rives og reises
Omtrent hvert fjerde arbeidende menneske i dagens omtrentlige Europa har opphav fra landområder i verden som er avgrenset fra kontinentet. Fire fortellinger.
Tekst: Khalid Salimi
Forsiden av Samora
Midt på dagen, 29. februar reiser flere hundre mennesker seg i en innesperret grensepost i landsbyen Idomeni. De er blitt hindret i å krysse grensen fra Hellas til Makedonia. Deres frustrasjon, vrede, maktesløshet samt mot og håp skinner fra ansiktene deres. Sakte samler de krefter til et felles fremstøt. Med forsøket på å rive ned grensegjerdene kommer flere hjelpende hender. De er fra den andre siden av grensa – greske ungdommer.
Borders that make you cross
Demitriv reiser gjennom Europa for å skrive for sin avis i Moskva. Om kvelden er han ofte usikker på hvilket land han befinner seg i. Han gjør en observasjon som en veileder; størrelsen på schnitzelen. Den er forskjellig i Østerrike, Sveits, Tyskland og Belgia. Men det er lenge siden. Forskjellen på schnitzelen har blitt jevnet ut med tiden, men det har ikke grensene. Demitrivs reportasje får en fascinerende tittel: «Borders that make you cross».
Grenser fornyes
Josef Schultz samler på bilder av nedlagte grenser i Europa. Samlingen viser tomme grenseposter og nedlagte kontrollstasjoner. Så begynner et hav av flyktende mennesker å vende seg til Europa. Arbeidet til Josef Schultz får ny, men uvillig og uventet kontekst. De øde grenseovergangene er overfylt av nyankomne. Aftenpostens redaktør for A-magasinet Lillian Vambheim gir arbeidet hans en skremmende, men vakker vri: «En fotografisk reise bakover i tid, viser seg å bli en reise inn i fremtidens Europa.»
Berlinmur til salgs i Afghanistan?
Checkpoint Charlie: En ung flyktninggutt fra Afghanistan har lagt skjerfet sitt på fortauet og oppå det noen gjennomsiktige poser med rester av Berlinmuren.
Han sitter på knærne, klar til å selge, men siden han ikke har tillatelse, er han klar til å løpe dersom politiet kommer. Han snakker ivrig til turister og forteller hvor viktig det var at muren forsvant og friheten kom. Det selger, også fordi han har lært historien om hva en mur eller en grense gjør med folk. Turister fra fjerntliggende land er særlig interessert i å høre hans fortellinger. Han er overbevisende. Han har nettopp solgt en pose for ti euro.
Idet han legger pengene i lomma ankommer politibilen. Før de drar ham inn i bilen, klarer han å få puttet souvenirposene og skjerfet inn i bagen.
Gutten sendes tilbake til Afghanistan, med biter av Berlinmuren i bagasjen.