Samora nr 1 2016
Leder av gjesteredaktør Selma Benmalek.
På grensen
Dette nummeret av grenseløse Samora spenner over så ulike temaer – iallfall på overflaten – som slavehandel og Hollywoods filmindustri. At slavehandelen i det hele tatt kunne finne sted – og det i flere hundre år – vitner om en utstrakt kynisme hvor svarte mennesker ble den avgjørende brikken i spillet om status og rikdom.
Når listen over de nominerte til årets Oscar-priser er ultrahvit, og når eminente svarte skuespillere til og med velges bort fra «svarte roller» til fordel for latinamerikanere og hvite med «blackface», vitner dette om at det fremdeles finnes diskriminerende holdninger.
Europa og Norge fikk i fjor svært mange nye flyktninger. Mari Linløkken beskriver hvordan europeiske lands myndigheter, også norske, snur ryggen til konvensjonsforpliktelser og pulveriserer ansvaret for flyktninger og asylsøkere ved å innføre hastelover og stadig nye regler som i realiteten flytter grensekontrollen – og dermed ansvaret – langt innenfor landegrensene og dermed mer og mer over på private og på enkeltmennesker.
Med tanke på de mange nye flyktningene mener forfatteren Loveleen Rihel Brenna at utviklingen av en felles identitet er et sentralt element i mangfoldsledelse og at en regjerings oppgave er å føre en politikk som skaper samhold. Seniorkonsulent Katja Ma Bratseth ved
Høyskolen i Oslo og Akershus kan i sin artikkel om sentrumsbydelen Tøyen vise til at markante endringer finner sted når folk i «Tøyenbygda» forener sine viljer og begynner å dra i samme retning. Umar Ashraf tar for seg minoritetsungdoms «takknemlighetspraksis» når de lojalt følger innvandrerforeldrenes ønsker for valg av trygge yrker med høy lønn og status.
Oslo har fått tidenes yngste varaordfører og den første med minoritetsbakgrunn. Khamshajiny Gunaratnam (27), eller Kamzy som hun ønsker å bli kalt, er intervjuet av Samora. Åpenhet, frihet og toleranse er viktige verdipolitiske mål, og hennes ambisjoner for Oslo kan uttrykkes i spissformuleringen om at det skal være viktigere hva folk har i enn på hodet.
Endre Dalen spanderer velkrydret lesning som sender oss ut i verden med helt nye idéer og impulser, enten han forteller om den Beograd-baserte og ytterst mangfoldige forfatteren og journalisten Matthew Collin, anmelder antologien Seismographic Sounds. Visions of a New World som han kaller «sinnsutvidende», eller sjekker ut African Head Charges «kaninhull».
For en fredelig og inkluderende framtid må majoritetssamfunnet invitere alle nyankomne opp i båten, og for i det hele tatt å komme noen vei, må vi alle ro i samme takt og i samme retning. Skulle det i begynnelsen bære litt galt av sted, er det fullt mulig å justere både takt og kurs underveis.