Global ytringsfrihet undergraves

Michael Muhima ble arrestert etter å ha skrevet en vits og publisert på sosiale medier. Ytringsfriheten i Uganda, og mange andre land står på spill.

I Uganda var det valg i år, der opposisjonspolitikeren og popstjernen Bobi Wine offisielt ble nominert som en av kandidatene. Den 3. November i fjor ble Bobi Wine arrestert, etter å ha blitt trakassert av politiet i en årrekke. Samme dagen ble imidlertid en annen opposisjonspolitiker, Fred Amuriat løslatt av politiet, og avbildet på vei ut av en politibil uten sko.

Muhima er selv ikke politisk aktiv, i følge Aftenposten, men denne dagen postet han en humoristisk Twitter-post der han skriver: «Vi pågrep Mr. Kyagulanyi som del av etterforskningen om Mr. Amuriats forsvunne sko», over et bilde av en kjent talsmann for Politiet.

Tre måneder senere ble Michael Muhima pågrepet av politiet, og avhørt om Twitter-posten, satt i varetekt uten å få snakke med familien eller advokat. Etter å ha blitt sluppet ut mot kausjon, ble han pågrepet igjen nå i mai.

Dette er bare ett av mange lignende tilfeller i Uganda, men tilstanden er også alvorlig globalt. Aftenposten skriver at tankesmien Freedom House rapporterer at demokratiet er svekket i 80 av 192 land som har blitt undersøkt siden 2012.