Samora nr 2 2018
Leder av redaktør Sara Flaaen Licius:
Zoomer inn på de unge
På samme måte som man kan si at våren tilhører de unge, kan man også si at spesielt denne utgaven av Samora hører de unge til. Vi er opptatt av viktigheten av at dagens generasjon unge får spire og blomstre på naturlig vis, i et gunstig miljø, slik at de står sterkere i fremtidens vær og vind. Det er vi ikke alene om.
Ane Carmen Roggen fra JM Norway, og flere andre aktører i kulturbransjen, er svært bekymret for Norges kulturframtid, etter at det ble annonsert drastiske kutt i kulturbistand og kultursamarbeid mellom ulike aktører. For hvordan vil vårt lille land bli, dersom diverse arrangementer som har som formål å skape samspill og internasjonalt kultur-samarbeid, samt bryte ned stereotypier, forsvinner?
Siden Trine Skei Grande har tiltrådt som kulturminister er det håp om rom for handling. Da er det nødvendig at kulturministeren tar initiativ til samarbeid og samspill med Utenriksdepartementet for å rette opp kursen.
Som motvekt til den tidsaktuelle såkalte «girlpower-bølgen», passer vi også på å tale guttenes sak i dette nummeret. Vi har anmeldt antologien Kjære bror, som også har vekt debatt om unge jenter og gutter med minoritetsbakgrunn i kjølvannet av bokens utgivelse.
Vi har også vært tilstede på menneskerettighetsfestivalen Human Rights Human Wrongs, og rapporterer fra en aktuell paneldebatt om dagens kolonialisering av samene. I saken blir du kjent med reindriftseier. Jovsett Ante Saras historie, og om hvordan han ble tvunget til å slakte ned reinbestanden sin fra 116 til 75 dyr som følge av nye vedtak.
I et intervju med Jørn Ljunggren, redaktør av boken Oslo – ulikhetens by, zoomer vi inn på hovedstaden. De sosiale og geografiske skillene er nemlig tydeligere enn mange tror, noe som særlig virker avgjørende for ungdommen. «Stereotypiene blir sterkere hvis man aldri får dem korrigert gjennom møte med andre mennesker», sier han og ytrer bekymring for at det i Oslo er en tendens til at man er veldig lik de andre barna man leker med – uansett hvilken side av byen man vokser opp på.
Du får også lese om det vi peker ut som årets kanskje viktigste teaterstykke. Med kun unge mennesker på scenen, speiles en hel generasjon og dens følelser av sinne, sorg, humor – og utenforskap. På den andre side, har vi møtt representanter fra Unge Sikher, som helt siden 2009 har tatt ansvar for å skape åpenhet, igjennom den årlige Turbandagen. Med en egen Oslo-turban, designet av Holzweiler i fjor, ønsker de å gjøre det lettere for kommende generasjoner sikher å vokse opp i Oslo.
I tillegg har vi tatt tempen på Luca Guagdaninis nye film, Call Me By Your Name. Den følelsesladede filmen om to unge gutters kjærlighetshistorie er en svært vakker visuell påminnelse om å ikke ignorere våre indre lidenskaper.
Og sist, men ikke minst, har vi snakket med Hair-aktuelle Kashfa Gashamura, reality-stjernene Vita og Wanda Mashadi som er i gang med en andre sesong av deres populære NRK-serie, og stjerneskuddet Pasha, som er klar for årets Melafestival.
Det er juni – en av de deiligste månedene i vår del av verden. Jeg håper du tar deg tid til å nyte både denne fargerike utgaven av Samora, og den lyse tiden vi har foran oss!